top of page
Foto van schrijverMyCleanCity

Afval in den Haag blijft een probleem: de MyCleanCity-app helpt.

De bekende ergernissen. Volle containers en vuil op straat. Waarom zetten mensen vuilnis naast de oracs, de ondergrondse vuilcontainers? Ook als er nog plek zat is? Gemeente en bewoners breken er hun hoofd over en de gemeenteraad heeft het inmiddels over een vuilniscrisis. In heel Den Haag zijn sinds 2009 bijna zevenduizend oracs geplaatst. We waren er blij mee, en de meeuwen bleven weg. Een tijdje.


Kleine vuilstortplaatsen

Soms zitten de oracs verstopt of vol, maar het gebeurt ook vaak dat mensen niet kijken of dit zo is. Als er een vuilniszak ligt, wordt de volgende er gemakkelijker bij gezet. En ook overbodig huisraad ernaast is een bekend beeld. De plekken rondom de oracs lijken nu vaak meer op kleine vuilstortplaatsen. Ook hier in het Regentesse- en Valkenboschkwartier (ReVa).





Maar 2% echt vol

In de vorige KonkreetNieuws vertelde buurtbewoner Wido van Drecht al dat vuil meer vuil aantrekt. Het is gemakkelijk om overbodige troep op straat te zetten of een vuilniszak naast de container als iedereen dat doet. Uit steekproeven in Den Haag bleek dat oracs slechts in 2 procent van de gevallen vol of verstopt zijn als er vuilnis bijgeplaatst wordt. Daar is dus heel veel winst te behalen.

Maar het komt ook door te kleine woningen, verkamering, uitbuiting van de woningnood en overbewoning; men kan het vuil niet kwijt in huis. En in sommige wijken in Den Haag, ook in ReVa, leven veel mensen onder of net boven de armoedegrens. Zij hebben wel wat anders aan hun hoofd.


Orac-Adoptanten

Er wordt veel gedaan. Door de gemeente en door burgers. Er zijn bijvoorbeeld in de stad 1300 orac-adoptanten, er zijn wijkambassadeurs die buurtgenoten informeren over de richtlijnen en voorlichting geven, en er zijn de plastic ridders.


Afval melden

Het formulier op de website van de gemeente was lastig maar is inmidels veel eenvoudiger geworden: www.denhaag.nl/afvalmelding en dan naar meldingen afval. En het is nog steeds mogelijk om te bellen naar de gemeente: 14070.


Mycleancity-app

Sinds kort is de app ‘mycleancity’ in de lucht. Met deze app op een smartphone kunnen bewoners volle of vieze afvalcontainers, papierbakken en bakken voor plastic en kleding of ernaast geplaatst afval melden. Met een account of als gast, met en zonder foto, het is zo gebeurd.


bottom of page